Vragen of interesse? Contact opnemen

Waarom zijn pauzes in presentaties zo belangrijk

09/01/2018

Wanneer ik in het publiek zit bij een presentatie ben ik altijd aan het observeren wat de presentator doet. De laatste presentatie die ik bijwoonde werd goed gegeven: Een mooie verhaallijn en een duidelijke boodschap. Toch kostte de presentatie mij erg veel energie. De oorzaak hiervan was dat de presentator aan een stuk door praatte. Een presentatie zonder een enkele pauze.

Waarom laten de meeste sprekers geen pauzes vallen?

Veel sprekers laten onbewust geen pauzes vallen. De spreker is er om te spreken en dat doet hij. Met het laten vallen van pauzes geef je misschien wel aan dat je naar woorden zoekt of de draad kwijt bent. Het laten vallen van een pauze kan onwennig voelen. En voor veel sprekers geldt dat een stilte als onaangenaam aanvoelt. Al deze zaken zorgen er voor dat het moeilijk is om pauzes te laten vallen tijdens het presenteren.

Maar waarom zou je pauzes laten vallen?

Het laten vallen van pauzes heeft zowel voordelen voor het publiek, voor jezelf en voor de presentatie:

  1. Voordelen voor het publiek
    Heb je wel eens bij een presentatie gezeten met een hoge informatie-dichtheid en waarbij de spreker aan een stuk door ratelt? Waarschijnlijk ben je er moe van geworden.
    Als jij mag presenteren en je wil je publiek geen energielek bezorgen laat dan pauzes vallen. Pauzes zorgen voor rust in je presentatie. Tijdens deze rustmomenten heeft je publiek tijd om na te denken over alles wat je hen verteld hebt en zo kan je boodschap bij hen landen. Zoals je ook even kunt bijkomen en nadenken als je plaatsneemt op een bankje tijdens een wandeling. Een presentator die bewust pauzes laat vallen in zijn presentatie wordt meestal waargenomen als iemand de alles onder controle heeft.
  2. Voordelen voor de spreker
    Bij het laten vallen van pauzes heb jij, als spreker, ook even rust. Dat geeft je tijd en ruimte om na te denken over je hoe je verder gaat met je presentatie of over de volgende zinnen die je gaat uitspreken. Je straalt met deze pauzes rust uit en zal ook bijdragen aan je eigen gevoel van rust en je onrust verminderen.
  3. Voordelen voor de presentatie
    Van een presentatie die als sneltreinvaart voorbij dendert is de kans groot dat er weinig blijft hangen. Door gebrek aan pauzes zal het verhaal als één lang monotoon geheel worden waargenomen.
    De pauzes zijn een welkom afwisseling die het verhaal behapbaarder, spannender en toegankelijker maken. In plaats van een groot moloch worden het kleine onderdelen, of hoofdstukken, met elke een eigen spanningsboog. Hierdoor zal de gehele presentatie aantrekkelijker worden waargenomen.

Een voorbeeld: Retorische vragen

Er zijn sprekers die het publiek retorische vragen stellen. Dit zijn vragen die je aan het publiek stelt maar waar je geen antwoord op verwacht. Retorische vragen zijn een goede techniek om je publiek actief met met het onderwerp van je presentatie aan de slag te laten gaan.

Wat ik vaak zie bij presentaties dat de retorische vragen wel worden gesteld maar dat er geen tijd is om over het antwoord na te denken. De spreker gaat gelijk door met zijn verhaal en geeft direct zelf zijn antwoord. Na het lezen van deze blog weet je dat het laten vallen van een pauze na een retorische vraag voordelen heeft: het publiek kan echt nadenken over de inhoud; de presentatie is gevarieerder en jij staalt rust uit en kunt nadenken over het vervolg.

Een kwartje laten vallenEen kwartje laten vallen

Zoals een collega van mij wel eens zegt: Een kwartje heeft tijd nodig om te vallen.
Wil jij het kwartje echt laten vallen bij je publiek?
Zorg dan dat je af en toe een pauze laat vallen.

Artikel geschreven door Michel Jansen

Deel dit bericht op social media!



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing en ontvang informatie over presenteren (privacyverklaring).

Interesse in onze traingen of coaching? Neem contact op!