Vragen of interesse? Contact opnemen

Wat wilt u nou eigenlijk zeggen?

06/05/2017

Het meest nietszeggende woord van dit moment is het woord Eigenlijk. Pauline Cornelissen, auteur van ‘Taal is zeg maar echt mijn Ding’, signaleerde het modieuze gebruik al in 2008:

Het meest mysterieuze woord uit de Nederlanders taal is wat mij betreft ‘eigenlijk’. Eigenlijk gebruik je als je wilt zeggen hoe iets ‘in wezen’ is, je kondigt de waarheid ermee aan. ‘Ik doe wel aan fitness, maar eigenlijk vind ik het niet leuk.’ Tot zover nog niet zo veel mysterieus aan de hand.

Maar ‘eigenlijk’ wordt veel breder gebruikt. Ik ken iemand die een groentenwinkel in kan lopen en dan zeggen: ‘Ik was éígenlijk op zoek naar krop sla…’ Hij zegt dat met een verontschuldigende blik. Alsof de mensen in de winkel dachten dat hij zomaar binnen kwam, om te kijken of ze elkaar beter kunnen leren kennen en misschien wel vrienden kunnen worden. En dat dan nu helaas blijkt dat hij ‘eigenlijk’ alleen maar een krop sla komt kopen. Voor de groentenman is dit bevreemdend, want hij had niet anders verwacht dan dat mensen bij hem komen om iets te kopen.”

Bron: NRC NextPaulien Cornelisse - Taal is zeg maar echt mijn ding

Ook in presentaties hoor ik het woord steeds vaker langskomen. Vorige week begon iemand zijn presentatie met “In deze presentatie wil ik het eigenlijk hebben over….”.

Ik zit dan te wachten op het vervolg van de zin waarin hij zou zeggen dat hij toch heeft gekozen voor een ander onderwerp.

In deze presentatie wil ik het eigenlijk hebben over onderwerp A en vanwege omstandigheden ga het toch hebben over Onderwerp B.”

Waarschijnlijk begrijpt u al dat dit niet gebeurde. De spreker gebruikte ‘eigenlijk’ zonder inhoudelijke reden.

Voorzichtig taalgebruik

Niet alleen in presentatie maar ook in de spreektaal wordt het woord eigenlijk op dit moment meer en meer gebruikt. Waarschijnlijk omdat mensen zich voorzichtig willen uitdrukken, zich willen indekken.

Als je overtuigend over wil komen in een presentatie kan je beter zeggen wat je mening is in plaats van er om heen te draaien. Zeg waar het op staat en gebruik het woord ‘eigenlijk’ niet meer.

Eigenlijk adviseer ik je het woord eigenlijk niet meer in presentaties te gebruiken.

Artikel geschreven door Michel Jansen

Deel dit bericht op social media!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing en ontvang informatie over presenteren (privacyverklaring).

Interesse in onze traingen of coaching? Neem contact op!