Vragen of interesse? Contact opnemen

Presentatie beginnen: 5 tips voor de perfecte inleiding

12/06/2017

Een presentatie beginnen op de juiste manier, met de grootste impact. Hoe doe je dat? Wat is de perfecte inleiding? Hieronder geven we enkele tips en richtlijnen.

Je presentatie start op het moment dat je naar voren loopt om te starten. Dat is ook het moment dat je voor het eerst contact maakt met je publiek. Terwijl je naar voren loopt, kijk je vast links en rechts wie er in de zaal zitten: wie zijn er voor je gekomen?

Tip 1: Neem je rust

Zodra je voor de groep staat, is het belangrijk om eerst even tot rust te komen. Blijf vooral doorademen, maak nogmaals (oog)contact met je publiek en introduceer jezelf kort en bondig.

Je hebt het vast al weleens gehoord: de gemiddelde tijdsduur die je hebt om je publiek geboeid te houden is rond de 15 seconden. Je moet je presentatie dus een vliegende start geven. Daarom:

Tip 2: Maak je introductie niet te lang

Mensen zijn niet geïnteresseerd in de hele geschiedenis van je onderwerp. Zij willen dat jij als spreker snel tot de kern komt. Beginners gebruiken vaak te veel tijd en verliezen de aandacht van hun publiek door een te lange inleiding te geven.

Tip 3: Betrek je publiek vanaf het eerste moment

Om je publiek vanaf het eerste moment te betrekken, wek je hun nieuwsgierigheid op met een prikkelende vraag, een persoonlijke bewering, een shockerend feit, of een onderwerp dat een gezamenlijke interesse creëert. Of…. Maak duidelijk dat je weet waarvoor de aanwezigen gekomen zijn. Dit brengt het ‘wij-gevoel’ op de voorgrond.

Er zijn nog wel eens mensen die graag hun presentatie met een grapje beginnen. Doe dat alleen als je echt grappig bent en het ook hoort bij je persoonlijkheid. Als je altijd bloedserieus bent, is het geen goed idee om dat voor deze gelegenheid te veranderen.

Tip 4: Bouw je betoog op

Bouw vervolgens je betoog op. Leg verband tussen jezelf en je onderwerp. Vertel wat je standpunt is en koppel dat aan het doel van je presentatie. Voeg je eigen ervaring met betrekking tot het onderwerp toe en vertel waarom het voor jou belangrijk is.

Inmiddels heb je interesse opgewekt. Deze interesse kun je sturen en bevestigen naarmate je meer vertelt. Dan komen we bij het laatste onderdeel van je inleiding:

Tip 5: Blik vooruit

Noem kort de hoofdpunten en de tijd die je nodig hebt voor je presentatie. Mensen vinden het altijd prettig om te weten wat er gaat komen en hoe lang je verhaal gaat duren.

Maar wacht even! Van theorie alleen leer je weinig…

Je kunt alle tips over presentatietechnieken lezen die je op deze website vindt. Je kunt iedere andere website verslinden die over presenteren gaan. Je kunt er boeken over stuklezen en de kunst afkijken van presentatiegoden op YouTube…

…maar denk je dat je daar ver mee komt?

Over presenteren moet je niet lezen. Je kunt niet klakkeloos nadoen wat Obama doet, ook hij oefent, oefent en oefent!

Presenteren moet je doen, doen, doen

Presentatievaardigheden eigen maken is een kwestie van heel veel oefenen. Maar niet ‘droog’ in je eentje in een lege kamer. Je hebt publiek nodig, en een trainer die je vertelt wat je moet doen, al goed doet en wat nog niet.

Kortom: je moet een presentatietraining volgen. Laten wij er nou nét eentje op de plank hebben liggen…en een hele goeie ook!

Artikel geschreven door Suzanne Reijn

Deel dit bericht op social media!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing en ontvang informatie over presenteren (privacyverklaring).

Interesse in onze traingen of coaching? Neem contact op!