Vragen of interesse? Contact opnemen

Door een goede voorbereiding sluit je krachtiger af en heb je meer impact!

30/03/2018

“Dit was wat ik eigenlijk wilde vertellen.”

Dit was de zin waarmee een keynote-spreker op een conferentie zijn presentatie beëindigde. Niet een sterke afsluiting van zijn presentatie. Wel kenmerkend voor zijn hele presentatie: veel informatie zonder duidelijk verhaallijn, boodschap en doel.

Een gemiste kans. Jammer. De spreker is een wetenschapper met veel aanzien in zijn vakgebied en iemand met zeer veel kennis.

Na zijn keynote sprak ik met een paar mensen over de presentatie. Meerdere mensen gaven aan dat ze het een te lange presentatie vonden en dat er veel onrust in de zaal was. Het was een interessant onderwerp maar ze konden niet aangeven wat ze ervan wilden onthouden. Kortom het was vlees noch vis. Iemand vroeg zich zelfs af of hij zijn presentatie wel had voorbereid?

Natuurlijk had hij zijn presentatie voorbereid. Zijn PowerPoint zat vol informatie en was erg mooi vormgegeven.

Maar alleen veel kennis delen met je publiek en het hebben van mooie slides is niet voldoende!

Een betere voorbereiding had de spreker geholpen.

De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen voordat je een presentatie geeft is: Wat is het doel van je presentatie? Wanneer je de doelstelling helder hebt dan weet je ook wat het publiek na je presentatie moet weten, moet denken of moet gaan doen. Dit zal je helpen in de verdere voorbereiding: Heb je het doel helder dan zal je presentatie doelgerichter worden en is de kans groot dat je ook doelgericht zult afsluiten.  Dit lijkt een open deur, maar onze ervaring is dat een heel duidelijk doel voor ogen hebben niet iets is wat de meeste presentatoren doen. Ze maken slides en richten zich op de informatie die daarin staat, zonder zich te richten op wat ze willen bereiken met de presentatie. Herken je dat? 

Door een doelgerichte presentatie te geven bepaal jij wat er bij je publiek blijft hangen.   

Wanneer jij heel scherp hebt wat je beoogd met deze presentatie is het makkelijker om krachtig te eindigen. Sluit af met een slotzin met daarin je kernboodschap van je presentatie. Hiermee zorg je voor impact. En eindigen met “Dit was wat ik eigenlijk wilde vertellen” zul je dan niet meer doen, tenzij je wil dat je optreden als een nachtkaars uitgaat.

Mocht je hulp willen hebben bij het voorbereiden van je presentatie? Natuurlijk kunnen wij je hierbij ondersteunen.

Artikel geschreven door Michel Jansen

Deel dit bericht op social media!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse mailing en ontvang informatie over presenteren (privacyverklaring).

Interesse in onze traingen of coaching? Neem contact op!